måndag 20 september 2010

Tankar om gårdagen

Ur en demokratisk synpunkt så har samtliga partier varit helt förkastliga!

Demokrati innebär bland annat att alla ska få göra sin röst hörd. Det mest demokratiska skulle vara att föra en dialog med SD, även om de inte sympatiserar med deras ideologi.

Jag är själv inte sympatisör med SD, men jag kan bli arg på pajkastningen och på sandlådementaliteten. De övriga partierna borde gå till sig själva istället för att kasta glåpord efter SD i sina tal. Vad gjorde de för fel som inte lyckades locka 5,7 % av väljarna till sina partier? De kallar indirekt 5,7% av väljarkåren för rasistisk, och det skapar problem. "Vi vill inte ta i SD med tång en gång" "vi har inga som helst tankar på samarbete". Vad tror de skickar för signaler till sympatisörerna med SD? Inte tror jag att SD's väljare känner sig välkomna eller lockade att rösta på något av deras parti i kommande val. Det som de båda blocken har gjort är att skapa ett starkt "vi och dom" där SD tillslut framstod som resonabla.

Sittande regering och de Rödgröna är verkligen de stora förlorarna.
Jimmie Åkesson var ju den som i slutändan framstod som öppen och villigt inställd till dialog, och de övriga partierna slutna.

Jag är besviken på samtliga partieras agerande under valvakan. De spelade SD rakt i händerna, gjorde sig själva oåtkomliga och SD tillgängliga.

De kunde skött situationen bättre. Hur vet jag inte riktigt men jag har en tanke att ibland måste man låta personliga åsikter läggas åt sidan i demokratins anda. Kanske hade det varit bättre för båda blockens anseenden att ha en dialog med SD, faktum är ju ändå att SD är folkvalda och just nu större än vänstern och KD. Det hade nog varit bättre att inte ge så mycket negativ uppmärksamhet åt SD.
SD och deras väljare måste ju ha varit medvetna om från början att de skulle kämpa i underläge och lär ha varit beredda på de olika utspelen från de övriga partierna. Är det inte så i matematik att två minus blir plus?

Nej, den här situationen hade verkligen kunnat skötas bättre!

Inga kommentarer: