lördag 28 februari 2009

Lite om vin

Nu är det snart helg, så lite vintips kanske kan passa?

Jag som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänktedela med mig av. Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut enskvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakarstämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel ochsedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vittvin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett röttvin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port,kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag elleratt någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha endammsugare i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt iatt köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annatvidbränt kött serverar brännvin.
Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustiskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles förmycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex...
- Nej, ingen mer sprit för min del...
- Ledsen, du är inte riktigt min typ..."

Inga kommentarer: